I teorin var det ett perfekt val att bli arbetsterapeut. I praktiken har det inte varit lika självklart. I dag tror Jenny Larsson att hon kan göra större skillnad genom sitt Instagramkonto med över 100 000 följare: ”Jag vill normalisera begreppet CP”, säger hon till Forte Magasin.

Jenny Larsson ville jobba med att möta människor som har någon funktionsnedsättning. Eftersom hon själv lever med CP tänkte hon att arbetsterapeut skulle vara en perfekt roll för henne.

– Hela mitt liv har handlat om att anpassa miljön så att jag ska kunna fungera. Det känns helt naturligt för mig.

Inställningen att allt är möjligt kommer från hennes pappa.

– När jag skulle lära mig cykla hade jag svårt att lyfta benet över ramen. ”Då får vi köpa en cykel med lägre ram”, sa pappa.

Arbetsterapeutens roll handlar på samma vis om att hitta de lösningar och anpassningar som gör att en individ kan utföra ett arbete eller en aktivitet trots sin funktionsnedsättning. Miljön anpassas till individen i stället för tvärtom.

– I teorin tycker jag om arbetsterapi, men i praktiken upplever jag att den gamla skolan dominerar.

Den ”gamla skolan” handlar enligt Jenny om att man ska träna upp sin funktion och använda ortoser (skydd och skenor) för att korrigera det som är avvikande. Men det är en uppgift för fysioterapeuter, tycker hon.

– Vi arbetsterapeuter ska arbeta för att det är okej att ha en nedsatt funktion, för vi kan lösa det ändå.

Egentligen tycker Jenny att det borde heta aktivitetsterapeut i stället för arbetsterapeut. Det handlar om att hjälpa människor att få sin vardag att fungera och skapa förutsättningar att leva ett aktivt liv. Hon är själv ett levande exempel på att det går, vilket allt fler upptäckt via hennes konto på Instagram, @jennyspyssel. Genom bilder och filmer delar hon där med sig av sin vardag som familjemamma med CP-skada. Under det första året växte kontot från 1 000 till 20 000 följare. Ytterligare ett år senare har hon över 100 000 följare.

– Jag brinner för att förändra samhället och genom mitt Instagramkonto har jag hittat en väg att göra det.

Jenny vill sprida information om hur det är att leva med en synlig funktionsnedsättning. Hon kan känna igen sig i de erfarenheter som personer med normbrytande sexuell läggning eller etnicitet berättar om. Att exempelvis få beröm för sin fina svenska, när man bott i Sverige hela sitt liv. Jenny brukar få höra att hon är duktig som tar hand om sina barn, som om personen förväntade sig att hon inte skulle kunna det.

– Det finns en rädsla för personer som är avvikande och vi talar för lite om det. Fördomarna bygger på okunskap, säger Jenny.

Trots att hon sökte sig till ett yrke som handlar om att hjälpa människor med funktionsnedsättningar hade Jenny svårt att få sitt första jobb som arbetsterapeut. Hon fick fördomsfulla frågor på anställningsintervjuerna. Vid ett tillfälle ledde det till en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen.

Fördomarna bygger på okunskap
Jenny Larsson

Statistiskt sett kommer få av de barn och ungdomar som Jenny arbetar med att gå ut i arbetslivet. Personer med intellektuell funktionsnedsättning har rätt till daglig verksamhet, medan de som har fysisk eller kognitiv funktionsnedsättning (till exempel adhd eller autism) ofta hamnar i ett slags gråzon.

– Många har det väldigt tufft på arbetsmarknaden. Arbetslösheten är mycket högre bland personer med funktionsnedsättning, säger Jenny.

Men i stället för att skuldbelägga arbetsgivare, som kanske är rädda för det som är annorlunda, tror hon att det behövs en mer öppen diskussion om deras oro, som kan vara befogad. Samhället behöver också visa sitt stöd till arbetsgivare som vill göra rätt. Jenny välkomnar även forskning kring arbetsgivares attityder till funktionsnedsättning samt om viktiga framgångsfaktorer för arbete bland personer med funktionsnedsättning.

Att det har gått så bra för Jenny Larsson tackar hon sina föräldrar för.

– De har låtit mig vara mig själv och haft inställningen att ”det får ta den tid det tar”.

Det budskapet har Jenny i dag tryckt upp på tygpåsar som får allt större spridning. På Instagram har hon hittat sitt forum där teori och praktik hänger ihop.

Text: Rakel Lennartsson